Ремонт та будівництво
Корисні поради
20 березня 2016
1992
0
Подобається 1

Кілька правил розпалювання каміна — просто, швидко і безпечно

Кілька правил розпалювання каміна — просто, швидко і безпечноВогонь був з людиною протягом всієї його історії, так і сьогодні мало хто відмовиться поніжитися перед затишно потрескивающим каміном. Але що робити, якщо він виявляється не самим притягальним місцем у будинку, а навпаки, причиною постійної мороки для господарів? Швидше за все, причина в неправильному зверненні. Відповіді на питання про те, як і чим правильно розтоплювати камін, вирішать численні проблеми.

Отже, на що ж потрібно звертати увагу при розпалюванні каміну?

Дрова


Відкритий вогонь — головна приваблива риса каміна, тому до вибору палива для нього потрібно підійти з усією серйозністю. Найкраще для цієї мети підійде деревина твердих порід, наприклад, дуб, граб, каштан або бук. Вони володіють відмінними гріючою якостями і не коптять. Популярні березові полінця не рекомендується використовувати саме із-за підвищеного вмісту в них дьогтю, викликає багато сажі. З цієї ж причини не варто використовувати і кам'яне вугілля.

Дрова з хвойних дерев привабливі своєю вартістю, але і це не кращий варіант для камінів. Міститься в хвої смола нездатна згоріти до кінця, а значить, буде засмічувати димар і викликати утворення конденсату.
Звичайно ж, для розпалювання каміна можна використовувати тільки ретельно просушені поліна, тому про придбання їх краще подбати заздалегідь. Зберігають їх у спеціально призначеному закритому приміщенні або на вулиці, в закутаному вигляді.

Димар


Чистота димоходу — основа основ при користуванні каміном або будь-який інший піччю. При кожному розпалювання в ньому неминуче накопичується сажа, і якщо її не вичищати, може статися пожежа. Стійкістю до спалахів мають керамічні і сталеві димарі, які просуває на ринку сучасними компаніями, такими, як bestkaminy.ru. Окрім пожежної безпеки, такі димоходи більш довговічні і естетично привабливі, ніж традиційні цегляні.

Будь димар потребу в чищенні, а чистота її проведення залежить від того, в якому режимі використовується камін. Якщо кожен день, то чищення слід проводити не менше одного разу на рік, якщо тільки у вихідні — рідше. У будь-якому разі цю процедуру надійніше всього довірити професіоналам.

Початок розпалювання каміна


Правильно розтопити камін або піч зовсім не складно, але якщо практики недостатньо, то не зайвим буде прислухатися до наступних порад:

Перед початком розпалювання завжди відкривається змія. Якщо упустити цей крок увазі, протягом кількох миттєвостей всі приміщення виявиться в густому диму. В залежності від моделі каміна, змія може відкриватися витягуванням важеля або поворотом ручки.
В каміні після попередніх топок зазвичай залишається зола. Прибирати її ні до чого — попіл оберігає стінки від перегріву, а вогонь від попадання холодного повітря. Над попелом можна побачити грати з металу — поліна кладуться саме сюди.
Щоб розпалити полум'я, необхідна розтоплення, тобто тонкі обов'язково сухі гілки або тріски. Вони кладуть на решітку хрест-навхрест, так, щоб не перешкоджати попаданню повітря до кожної скіпкою. Для більш швидкого спалаху під дров'яну грати можна помістити грудку з паперу або газет.
На розтопку зверху кладуться дрова. Для камінів вибираються поліна не більше довжини долоні в діаметрі. Важливе правило: вони обов'язково повинні бути ретельно просушені. В топку каміна поліна укладаються не пірамідою, а з нахилом у бік приміщення. Робиться це для того, щоб тепло було направлено в кімнату, а не в димар. До дальньої стінки каміна кладуться самі товсті дрова, а інші розташовуються на ньому під нахилом у бік людини. Для більш швидкого спалаху можна розташувати папір між полінами. Розпалювати найзручніше згорнутої в трубку у вигляді факела газетою.

Підтримка вогню


Після того як полум'я як слід розгориться, його необхідно підтримувати. Для цього періодично потрібно ворушити поліна: за допомогою кочерги або щипців перевертати їх, щоб вони спалювалися рівномірно.
Дров у каміні не повинно бути багато, але як тільки попередні починають прогорати, підкладаються нові поліна. Для цієї мети найбезпечніше використовувати щипці. Свіжі поліна кладуть ближче до стінки, а ті, що практично згоріли, переміщаються ближче до передньої частини решітки.
Якщо дрова підкладаються поступово, без додавання нових вогонь швидко згасне природним шляхом. Гасити його штучними методами небезпечно. Після закінчення горіння, в каміні необхідно закрити екран і тримати в'юшку відкритої ще протягом кількох годин, до повного охолодження вугілля.

Екран каміна


Дотримуючись цю просту покрокову інструкцію, можна з легкістю навчитися правильно розтоплювати будь камін. Головне, не забувати про якісних матеріалах і техніці безпеки.



Поділіться власною думкою...