Українська піч з лежанкою

Українська піч з лежанкоюУкраїнська піч повинна бути споруджена за всіма правилами, лише в цьому випадку вона буде якісно та безпечно прогрівати приміщення, випікати смачну їжу, нарешті, оптимально вписуватися в інтер'єр і служити однією з головних прикрас будинку.

Ще деякий час тому здавалося, що пічне опалення практично витіснене іншими, більш сучасними варіантами обігріву будинку — з використанням побутового газового і електричного обладнання.

Проте потім стало ясно, що традиційні каміни і теплоємні печі аж ніяк не втратили своєї актуальності. Все більше власників приватних котеджів і капітальних дач віддають перевагу саме їм.

Правильний вибір


Як відомо, попит народжує пропозицію, і сьогодні послуги зі зведення подібних об'єктів готові надати багато великі і дрібні компанії, а також приватні майстри. На жаль, не всі з них мають достатню кваліфікацію. Тому замовникам дуже важливо зробити правильний вибір — знайти справжніх умільців, які володіють усіма секретами пічного мистецтва. Адже кожному хочеться, щоб готовий виріб було не просто акуратно складено та естетично оформлено. Воно обов'язково має виконувати свої основні функції, причому надійно, ефективно і як можна довше.

Не випадково знавці кажуть, що правильно вибудувана класична піч — це ліки від будь-яких хвороб, це комфорт і затишок в домі, це неповторний аромат і смак сільських страв: гарячих пирогів і хліба з хрусткою скоринкою, печеної картоплі, копченої риби, сушених грибів!

Знання теорії


Пропонуємо детальніше ознайомитися з основними етапами даного будівельно-оздоблювального процесу. Звичайно, не для того, щоб навчитися виконувати всі операції на рівні професіоналів. Повторимося: ми не радимо займатися самодіяльністю (інакше не уникнути серйозних проблем). Просто, як показує практика, і досвідченим майстрам-любителям, і новачкам не завадить знати загальні правила і послідовність пічних робіт.



Інформованість в подібних питаннях дозволить замовникам правильніше оцінити якість роботи виконавців, швидше знайти спільну мову з ними у спірних питаннях, більш усвідомлено виконувати рекомендації фахівців з експлуатації готового виробу і догляду за ним.

Але спочатку про найголовніше. Тим, хто хотів би мати в своєму будинку традиційну українську піч, слід розуміти: ця конструкція досить габаритна і важка, а значить, вписати її вдається не в кожну будівлю. По-перше, потрібно мати досить вільного місця, адже поперечні розміри стандартної моделі з лежанкою складають приблизно 2,5 х 2 м. По-друге, фундамент, на який буде спиратися опалювальне спорудження, повинен володіти хорошою несучою здатністю: по закінченні будівництва локальна статична навантаження на нього складе близько 20 т. Якщо ці умови дотримані, можна приступати до робіт.

Етапи роботи


У приміщенні вибирають оптимальне місце розташування української печі з лежанкою. Прибравши все зайве і перевіривши рівність підстави, виробляють необхідну розмітку. Після теплоізоляції стін (в цілях пожежної безпеки) майстри починають кладку цегляного підпічка і його зовнішнє облицювання кахлем згідно проекту. Крок за кроком піднімають підпічок, одночасно обробляючи його кахлем. Ця робота вимагає уваги, терпіння і, звичайно, професіоналізму. Будівництво печі не прощає помилок. Кладка і зовнішня облицювання підпічка повністю завершені. За проектом українська піч покрита кахлями не вся, частина її поверхні в подальшому планується обштукатурити. Закінчивши зі зведенням підпічка, приступають до наступного етапу — розмітки і спорудження подини і склепіння печі з цегли. Ця робота вважається воістину ювелірної.

Після того як цегельний звід повністю готовий, до його передньої поверхні кріплять розпашні металеві дверцята, яка буде закривати друге устя печі. Фахівці продовжують кладку цегляних стінок і з допомогою кромочних кахельних елементів з заокругленим краєм оформляють перше, ближнє, устя печі. Для облицьовування українськоїпечі використані кахельні елементи різних відтінків і форм (квадратні, прямокутні, кутові, кромочні), однотонні і з рослинним візерунком. Коли тіло української печі практично готове, переходять до спорудження цегляного димоходу і проходу покрівлі. Після кахельної обробки димаря необлицьовані поверхня печі покривають клейовим складом хафтмертелем. Українська піч з лежанкою повністю готова до фінішної обробки — нанесення термостійкої штукатурки. Теплоизолируют прохід покрівлі, оформляють стики димоходу з стелею і перевіряють працездатність печі.
Робочий процес

Вибравши оптимальне місце для печі, розчистивши і вирівнявши його, фахівці розмічають положення майбутньої конструкції. Потім в цілях пожежної безпеки захищають теплоізоляційним матеріалом стіни, безпосередньо примикають до печі. Після цього можна починати споруджувати цегляна підпічок, одночасно обробляючи його кахлем. Майстри укладають цеглу ряд за рядом, поступово піднімаючи підпічок і паралельно виконуючи зовнішню керамічну облицювання. Дана робота вимагає уваги і терпіння. Помилки на цьому етапі, виправити надзвичайно складно.

Потім приступають до будівництва подини і склепіння печі, після чого встановлюють орні дверці, яка закриває друге гирлі. Далі продовжують цегельну кладку печі і оформляють з допомогою кахлю перше гирлі. Коли тіло української печі з керамічним облицюванням готові, приступають до проходу покрівлі і споруджують цегляний димар, залишаючи місце для теплоізоляції. Встановивши завершальні елементи кахельної обробки димаря, на необлицьовані частина поверхні печі наносять основу з спеціальною клейовою швидковяжучої суміші — хафтмертеля — для подальшого оштукатурювання.

По закінченні термоізоляції проходу покрівлі піч покривають термостійкої штукатуркою. Тепер можна виконувати обробку приміщення, займатися оформленням стелі і його з'єднанням з димоходом. Фінальний етап — перевірка працездатності печі і її просушування, на яку йде 2-3 тижні. І можна насолоджуватися усіма перевагами домашньої української печі з лежанкою.

.




10-01-2015, 11:02 2940 0

Поділіться власною думкою