Ремонт та будівництво
Інтер'єр
17 грудня 2016
1772
0
Подобається 0

Розстановка меблів і техніки на кухні

Розстановка меблів і техніки на кухні За розміщення кухонного гарнітура в кухні важлива кожна деталь. Крім гармонійного поєднання фактури і кольору, враховується, наскільки зручна розстановка меблів і техніки на кухні.

Основні правила ергономіки


Перед розміщенням меблів соразмеряют габарити окремих меблевих модулів і підвісних полиць для побутової техніки з площею кухонного приміщення:

- наскільки широко відчиняються дверцята шаф, холодильника і духової шафи;
- не перешкоджають розкриті стулки вільному проходу;
- верхні і нижні рівні розташування функціональних модулів кухонного гарнітура.

Для просторій кухні – це другорядні питання. Актуальними вони вважаються для маленьких кухонних площ, де планується розмістити самі необхідні елементи сучасного побуту.

Вертикальні параметри меблів також мають певне значення. Зручність полягає в однаковій висоті всіх поверхонь, завдяки чому вся посуд і начиння безперешкодно пересуваються по горизонталі.

Правила ергономічного розподілу кухонного простору свідчать:

- Відстань між меблевими фасадами і обіднім столом повинна становити не менше метра.
- Настінні шафи навішуються на висоті 0.5-0.7 м від робочої поверхні.
- Установка витяжного шафи проводиться на висоті не менше 0.65 м від електричної варильної поверхні і 0.75 м від поверхні газової плити.

Стулки низько розташованих настінних шаф можуть призвести до травм, особливо при високому зростанні домовласника. При низькому положенні витяжки повітря погано циркулює, а дим, наприклад сигаретний, поглинається повільно.

Правила зберігання


Горизонтальне зонування кухні сприяє правильному розміщенню речей, продуктів і обладнання.

Низька зона


Розташовується від підлоги на висоту 0.4 м. Відноситься до важко показувалася зоні. Тут зберігають важку начиння і рідко вживані предмети середніх розмірів.


Середня зона


Висота від 0.4 до 0.75 м над рівнем підлоги. У цій зоні розташовуються висувні ящики, а також зберігається дрібна побутова техніка і велика посуд постійного використання.

Робоча зона


Основний простір, що використовується для приготування їжі, знаходиться на висоті від 0.75 м до 1.9 м. Це – рівень зберігання посуду, столових приладів, продуктів і необхідної техніки. Вдале місце за розміщення крихких і предметів, що б'ються з скла.


Висока зона


У просторі від 1.9 м до стелі, при необхідності встановлюють антресолі або навішують додаткові полиці для легких небитких предметів.

У кухонної плити становище особливе. Це – серце, осередок будинку, джерело життєвої енергії. Важливо не розташовувати варильну поверхню навпаки ванною або туалетної кімнати. Фасад плити не повинен дивитися на сходи, а тим більше на ліжко або диван. Бажано встановити плиту з південного боку кухонного приміщення.

Техніка для кухні


Кілька простих рад по організації простору для зручного користування кухонним приміщенням.

- Для зручності в користуванні шафами і ящиками з распахивающимися стулками, між стіною і бічною поверхнею слід залишити простір, в якому ховаються дроти і труби або встановлюється кулер з водою.
- Побутові прилади середнього розміру – тостер, соковитискач, блендер, встановлюють на висувні полиці для техніки, засувається назад у шафу після експлуатації приладу.
- Велика побутова техніка на кухні – пральна і посудомийна машини, забезпечуються водоподводящими шлангами і встановлюються ближче до каналізаційного зливу.

Не слід установлювати розетки безпосередньо біля мийки, це може призвести до нещасного випадку!

Кожен кухонний елемент має свій кут відкриття. Так, перед духовою шафою необхідна площа підходу, не менш 1.1 м. Стулки нижніх антресолей розорюються на ширину 0.9 м. Висувні ящики висуваються на відстань 0.85 м, тому установка обіднього столу на відстані одного метра від дверцят шафи, цілком резонна.


Універсальні правила розміщення побутової техніки


Сучасна кухня уособлює компактність меблевих атрибутів і мінімалізм оснащення. На зміну громіздким TV, плеєрів і FM радіо прийшли холодильники з вбудованим DVD, а також зручно розташовується на стіні плазма.

Кожна кухня обладнана побутовими різнокаліберними приладами. Про те, як розмістити техніку на кухні, враховуючи розміри і частоту їх використання, кілька практичних порад.

- Для маленької кухні кращим варіантом стане оснащення вбудована побутова техніка.
- Велику побутову техніку встановлюють в зоні робочого трикутника кухні.
- Мікрохвильова піч не повинна стояти на холодильнику або поруч із плитою.

Неприпустимим вважається встановлення іншої техніки на поверхні мікрохвильовки. Для мікрохвильової печі існують спеціальні настінні кронштейни, також існують вбудовані моделі, що актуально для маленької кухні.

Спільна установка пральної і посудомийної машини може бути здійсненна тільки на просторій кухні.

Розміщення кухонних меблів


В залежності від конфігурації кухонного приміщення і його розмірів, існує кілька варіантів розміщення меблів:

  1. лінійне розташування;
  2. розосередження меблів у формі букви П;
  3. кутовий, або Г-подібний варіант;
  4. острівна конфігурація.

Лінійне розташування


Розташування кухонних меблів уздовж однієї стіни в лінію, як правило, використовується в маленьких кухонних приміщеннях, де необхідний прямий доступ до кожного елементу. Витягнута поверхня створює повноцінні робочі умови.

Для великих кухонних приміщень, розміром понад 16.0 кв. м, лінійне розташування меблів відмінно вписується в інтер'єр. Для просторого приміщення кращим вибором стає стіна з широкою робочою поверхнею.

П-подібна розстановка меблів


Популярним рішенням для великої квадратної кухні вважається П-подібна розстановка меблів. Просторе приміщення дозволяє витримати відстань 1.2 метра між фасадами шаф і гарантує вільний доступ до кожного елементу кухонного інтер'єру.

Острівна конфігурація розстановки меблів


Також для просторих квадратних кухонних приміщень гарним варіантом вважається острівної спосіб розстановки. Островом облаштовують інтер'єр кухні-вітальні, виносячи стільницю, поєднану з варильної поверхнею в центр приміщення.


Г-образна, чи кутова форма


Кутове, або Р-образне розташування елементів кухонних меблів, характерно при створенні інтер'єру в приміщенні прямокутної форми. Такий прийом використовують для візуального розширення витягнутого простору. Для зручності користування Г-подібними гарнітурами, небажано розміщувати висувні ящики в кутку. Також в куток не рекомендована установка духової шафи і посудомийної машини. Ідеальним варіантом вважається врізка мийки в кут гарнітура, і обрамлення з обох сторін стільницею.



Поділіться власною думкою...