Пристрій коптильні холодного копчення

кришка, яка з'єднується з допомогою шпунтів;
перегородка відбивного типу;
коптильна камера, для спорудження якої вимагається наявність металевої ємності у вигляді бочки;
коліна;
пічна труба;
дах і місце для розведення вогню;
димар.
|
Для камери згоряння тріски слід використовувати трубу, діаметр якої становить близько 300 мм. З неї виступає труба, діаметр якої складає 100 мм. Ця труба веде в камеру, в якій розташовуються продукти. Для виготовлення камери з продуктами буде потрібно наявність дерев'яного бруса або дощок. У камері згоряння є ще одна труба, яка виходить нагору. Її функція полягає у виведенні зайвого диму, який накопичується при сильному згорянні тріски. В такому випадку, копчення відбувається рівномірно та поступово.
У спорудженні коптильні холодного копчення важливим чинником виступає наявність тяги, яка сприяє переміщенню диму з труб. Раніше, для забезпечення тяги використали схили, на яких встановлювали димоходи. Зараз, потрібно дуже довгий димохід, до якого встановлюють колектор, вентилятор або димосос. Якщо приміщення двору не дозволяє розмістити довгий димар у дворі, можливий варіант розташування димоходу в підвальному приміщенні.
Коптильня холодного копчення своїми руками є універсальною, так як в ній коптять як рибу, так і м'ясо або птицю. Покупні коптильні бувають двох видів:
універсальними;
для окремої продукції.
Універсальна коптильня дозволяє коптити не тільки м'ясо і рибу, а й овочі або фрукти, наприклад, виготовляти чорнослив.
Довжина димоходу, встановлюється в коптильні повинна бути мінімум 10 метрів.
Іноді, коптильню холодного копчення облаштовують прямо на природі, наприклад, виїхавши на риболовлю чи на пікнік. Головне облаштувати дві камер, в одній з яких буде розпалюватися багаття, а в другій - зберігати продукти, оброблювані димом.
Дана конструкція буде доречна на обриві берега. Щоб не брати з собою трубу для димоходу використовують заздалегідь викопану траншею між двома камерами. Дим, після згоряння тріски, рухається по траншеї і потрапляє в камеру зберігання продуктів, для виготовлення якої підійде каркас, з натягнутою на нього тканиною. Перед проведенням копчення, тканину змочують водою, щоб відрегулювати кількість і температуру диму, слід змінити довжину траншеї.
При виготовленні коптильні холодного копчення на дачі або в приватному будинку, найкращим варіантом, для спорудження камери зберігання продуктів, виступає вогнестійкий цегла. Зовнішній вигляд будівлі прикрашають згідно з екстер'єром всього двору. Головною умовою такої споруди коптильні виступає правильний розрахунок довжини димоходу, по якій відбувається рух диму. Так як дим, потрапляючи в камеру з продуктами, повинен бути остившім. У коптильнях професійного призначення рекомендується використання холодильних камер, які сприяють більш швидкому охолодженню диму.
У виробничих умовах застосовуються коптильні електричного типу. Принцип роботи такого пристрою полягає у роботі електричного двигуна, який в наслідок тертя об дерев'яні бруски виділяється дим, що транспортується в камеру з продукцією. Даний спосіб дозволяє значно заощадити на дровах, і при цьому подкоптить багато продуктів.
Ще однією перевагою такого типу копчення виступає відсутність потреби в охолодженні диму і спорудженні довгих димоходів. Продукція, приготована в електричній коптильні за смаком трохи відрізняється від продукції натурального копчення. Хоча в цілому ні в чому їй не поступається.
|
Зверніть увагу на:
|