Пристрій коптильні холодного копчення
Основними складовими коптильні холодного копчення виступає:
кришка, яка з'єднується з допомогою шпунтів;
перегородка відбивного типу;
коптильна камера, для спорудження якої вимагається наявність металевої ємності у вигляді бочки;
коліна;
пічна труба;
дах і місце для розведення вогню;
димар.
Конструкція коптильні холодного копчення складається з камери, в якій відбувається згорання деревини і камери, в якій розташовуються продукти харчування. Коптильня холодного копчення характеризується наявністю більш довгого інтервалу між цими камерами, так як дим, який проходить від камери згоряння, повинен трохи охолонути, перш ніж він потрапить до продуктів.
Для камери згоряння тріски слід використовувати трубу, діаметр якої становить близько 300 мм. З неї виступає труба, діаметр якої складає 100 мм. Ця труба веде в камеру, в якій розташовуються продукти. Для виготовлення камери з продуктами буде потрібно наявність дерев'яного бруса або дощок. У камері згоряння є ще одна труба, яка виходить нагору. Її функція полягає у виведенні зайвого диму, який накопичується при сильному згорянні тріски. В такому випадку, копчення відбувається рівномірно та поступово.
У спорудженні коптильні холодного копчення важливим чинником виступає наявність тяги, яка сприяє переміщенню диму з труб. Раніше, для забезпечення тяги використали схили, на яких встановлювали димоходи. Зараз, потрібно дуже довгий димохід, до якого встановлюють колектор, вентилятор або димосос. Якщо приміщення двору не дозволяє розмістити довгий димар у дворі, можливий варіант розташування димоходу в підвальному приміщенні.
Коптильня холодного копчення своїми руками є універсальною, так як в ній коптять як рибу, так і м'ясо або птицю. Покупні коптильні бувають двох видів:
універсальними;
для окремої продукції.
Універсальна коптильня дозволяє коптити не тільки м'ясо і рибу, а й овочі або фрукти, наприклад, виготовляти чорнослив.
Довжина димоходу, встановлюється в коптильні повинна бути мінімум 10 метрів.
Іноді, коптильню холодного копчення облаштовують прямо на природі, наприклад, виїхавши на риболовлю чи на пікнік. Головне облаштувати дві камер, в одній з яких буде розпалюватися багаття, а в другій - зберігати продукти, оброблювані димом.
Дана конструкція буде доречна на обриві берега. Щоб не брати з собою трубу для димоходу використовують заздалегідь викопану траншею між двома камерами. Дим, після згоряння тріски, рухається по траншеї і потрапляє в камеру зберігання продуктів, для виготовлення якої підійде каркас, з натягнутою на нього тканиною. Перед проведенням копчення, тканину змочують водою, щоб відрегулювати кількість і температуру диму, слід змінити довжину траншеї.
При виготовленні коптильні холодного копчення на дачі або в приватному будинку, найкращим варіантом, для спорудження камери зберігання продуктів, виступає вогнестійкий цегла. Зовнішній вигляд будівлі прикрашають згідно з екстер'єром всього двору. Головною умовою такої споруди коптильні виступає правильний розрахунок довжини димоходу, по якій відбувається рух диму. Так як дим, потрапляючи в камеру з продуктами, повинен бути остившім. У коптильнях професійного призначення рекомендується використання холодильних камер, які сприяють більш швидкому охолодженню диму.
У виробничих умовах застосовуються коптильні електричного типу. Принцип роботи такого пристрою полягає у роботі електричного двигуна, який в наслідок тертя об дерев'яні бруски виділяється дим, що транспортується в камеру з продукцією. Даний спосіб дозволяє значно заощадити на дровах, і при цьому подкоптить багато продуктів.
Ще однією перевагою такого типу копчення виступає відсутність потреби в охолодженні диму і спорудженні довгих димоходів. Продукція, приготована в електричній коптильні за смаком трохи відрізняється від продукції натурального копчення. Хоча в цілому ні в чому їй не поступається.
кришка, яка з'єднується з допомогою шпунтів;
перегородка відбивного типу;
коптильна камера, для спорудження якої вимагається наявність металевої ємності у вигляді бочки;
коліна;
пічна труба;
дах і місце для розведення вогню;
димар.
|
Для камери згоряння тріски слід використовувати трубу, діаметр якої становить близько 300 мм. З неї виступає труба, діаметр якої складає 100 мм. Ця труба веде в камеру, в якій розташовуються продукти. Для виготовлення камери з продуктами буде потрібно наявність дерев'яного бруса або дощок. У камері згоряння є ще одна труба, яка виходить нагору. Її функція полягає у виведенні зайвого диму, який накопичується при сильному згорянні тріски. В такому випадку, копчення відбувається рівномірно та поступово.
У спорудженні коптильні холодного копчення важливим чинником виступає наявність тяги, яка сприяє переміщенню диму з труб. Раніше, для забезпечення тяги використали схили, на яких встановлювали димоходи. Зараз, потрібно дуже довгий димохід, до якого встановлюють колектор, вентилятор або димосос. Якщо приміщення двору не дозволяє розмістити довгий димар у дворі, можливий варіант розташування димоходу в підвальному приміщенні.
Коптильня холодного копчення своїми руками є універсальною, так як в ній коптять як рибу, так і м'ясо або птицю. Покупні коптильні бувають двох видів:
універсальними;
для окремої продукції.
Універсальна коптильня дозволяє коптити не тільки м'ясо і рибу, а й овочі або фрукти, наприклад, виготовляти чорнослив.
Довжина димоходу, встановлюється в коптильні повинна бути мінімум 10 метрів.
Іноді, коптильню холодного копчення облаштовують прямо на природі, наприклад, виїхавши на риболовлю чи на пікнік. Головне облаштувати дві камер, в одній з яких буде розпалюватися багаття, а в другій - зберігати продукти, оброблювані димом.
Дана конструкція буде доречна на обриві берега. Щоб не брати з собою трубу для димоходу використовують заздалегідь викопану траншею між двома камерами. Дим, після згоряння тріски, рухається по траншеї і потрапляє в камеру зберігання продуктів, для виготовлення якої підійде каркас, з натягнутою на нього тканиною. Перед проведенням копчення, тканину змочують водою, щоб відрегулювати кількість і температуру диму, слід змінити довжину траншеї.
При виготовленні коптильні холодного копчення на дачі або в приватному будинку, найкращим варіантом, для спорудження камери зберігання продуктів, виступає вогнестійкий цегла. Зовнішній вигляд будівлі прикрашають згідно з екстер'єром всього двору. Головною умовою такої споруди коптильні виступає правильний розрахунок довжини димоходу, по якій відбувається рух диму. Так як дим, потрапляючи в камеру з продуктами, повинен бути остившім. У коптильнях професійного призначення рекомендується використання холодильних камер, які сприяють більш швидкому охолодженню диму.
У виробничих умовах застосовуються коптильні електричного типу. Принцип роботи такого пристрою полягає у роботі електричного двигуна, який в наслідок тертя об дерев'яні бруски виділяється дим, що транспортується в камеру з продукцією. Даний спосіб дозволяє значно заощадити на дровах, і при цьому подкоптить багато продуктів.
Ще однією перевагою такого типу копчення виступає відсутність потреби в охолодженні диму і спорудженні довгих димоходів. Продукція, приготована в електричній коптильні за смаком трохи відрізняється від продукції натурального копчення. Хоча в цілому ні в чому їй не поступається.
|
Зверніть увагу на:
|