Види планування кухні

Види планування кухніЗапорукою комфортної кухні є її правильне планування. Варто подумати і про загальному дизайні, щоб ваш проект виглядав у майбутньому гармонійно. Існує 5 головних правил планування кухонної кімнати. Розглянемо кожне з них окремо.


1. "ПРАВИЛО ТРИКУТНИКА" . Для зручності господині важливі елементи робочої зони такі, як мийка, плита і холодильник повинні розташовуватися в досяжності один від одного. Уявивши трикутник, всі ці складові повинні перебувати на його вершинах, а площа складає від 4-7 кв. м.



2. Самий активний центр,до якого підключаються комунікації, - це мийка. Її розташування визначається в першу чергу.

3. Не менш важливим елементом кухонної зони є плита. Вона повинна розташовуватися таким чином, щоб з двох сторін залишалося приблизно 40 см робочої поверхні. Не рекомендується встановлювати плити поруч з мийкою та вікном.

4. Прекрасним місцем для холодильника стане один з кутів приміщення. Відкривання дверцят нічого не повинно перешкоджати.

5. Висока побутова техніка і меблі не повинна розташовуватися в робочій зоні кухні.


ВИДИ ПЛАНУВАНЬ


L-/Г-подібна (кутова)

Даний вид кутового розташування кухні є самим універсальним. "Правило трикутника" тут працює найбільш виграшно. Побутова техніка і меблі, розташовані по двох суміжних стін, створюють комфортну робочу зону. Таке планування добре підійде для квадратного приміщення площею 8-10 кв. м.

"+" - легко встановлюється вбудована техніка і створюються повноцінні умови для обідньої зони

"-" - не підійде для величезних і вузьких кухонь.

Однорядна (лінійна)

Таке планування стосовно для вузьких і невеликих приміщень. Техніка і меблі в цьому випадку розташовується уздовж однієї стіни за "правилом трикутника"

"+" - застосування в маленьких приміщень

"-" - відсутність вільного місця для додаткової техніки.

Дворядна (паралельна)

Паралельна планування підходить для кухні загальною площею 12-15 кв. м. Уздовж однієї стіни встановлюються плита і мийка, а паралельно їй, по іншій стороні, - шафки і холодильник.

"+" - можливість встановлення великої кількості техніки

"-" - не дуже зручна обідня зона.

U або П-образна

Це планування стосовно для кухонь площею 10-12 кв. м. Кухонні шафи і техніка розташовуються по трьох стінах, кожен з елементів робочої зони знаходиться на одній стіні.

"+" - місткість, відсутність наскрізного руху

"-" - виникають проблеми з організацією обідньої зони.

Острівна

Такий вид планування припустимо лише для великих приміщень ( від 16 кв. м.). "Островом" виступає обідній стіл або робоча зона, винесені на середину і не перекривають доступ до робочого "трикутнику". Розміри такого "острівця" повинні бути 1,2x1,2 м.

"+" - ергономічність

"-" неможливість здійснення даного виду планування на маленьких кухнях.

Півострівна

Півострівної вид планування кухні багато в чому схожий з острівним, тільки тут йде поєднання стіновий меблів з центром.

"+" - функціональність, більш економічний в плані простору в порівнянні з острівним

"-" - не підходить для маленьких приміщень.

Вільна (нефіксований) Тут встановлюються столики і шафки на коліщатках, які переміщуються по всій кухні.

"+" - можливість вносити корективи в інтер'єрі

"-" - потрібен достатній простір для перестановки.

Для вибору кращого вигляду планування слід скласти схему з усіма розмірами, розташуванням труб.

.




31-05-2016, 18:39 1213 0

Поділіться власною думкою