Мангал з газового балона за 1 день. Покрокова інструкція

Мангал з газового балона за 1 день. Покрокова інструкціяЗ настанням тепла нас все частіше відвідує думка: а чи не вибратися на дачу посмажити на природі м'ясця? Добре, якщо у вас вже є стаціонарна шашличниця або ви в змозі придбати її переносний варіант. Але що робити тим, у кого такої можливості немає? Виготовити по нашій інструкції мангал своїми руками з газового балона.

Види мангалів


Мангали, у залежності від габаритів, поділяються на 2 види:

- переносні — компактні конструкції, які легко розбираються, складаються і перевозяться. Щоб зменшити їх вагу, такі шашличниці виготовляють з тонкого металу. У цьому їх плюс, оскільки вони мобільні, але тут же криється і недолік — тонкий метал швидко прогорає;
- стаціонарні — ґрунтовні конструктиви, які неможливо або складно транспортувати. Їх виготовляють з каменю, цегли, товстого металу та інших жароміцних матеріалів.

Стаціонарний мангал на ділянці


Ми розповімо, як зробити стаціонарний мангал своїми руками з газового балона. При належній вправності вам буде потрібно всього кілька годин.


Щоб зробити мангал своїми руками, вам потрібно:


  1. - порожній газовий балон (немає — купіть в Інтернеті);
  2. - болгарка;
  3. - зварювальний апарат;
  4. - 4 петлі (пропонуємо використовувати форточные);
  5. - ручка металева (підійде від старого праски, від каструлі);
  6. - лист металу товщиною 1 мм;
  7. - 2 куточка 40 мм;
  8. - арматура або куточок, з яких будемо робити ніжки (7 м);
  9. - шланг і вода;
  10. - крейду (наносити розмітку).

1. Підготуйте балон до різання. Відкривши кран, випустіть з нього залишки газу. Щоб уникнути отруєння робіть це на відкритому повітрі, далеко від вогню і постарайтеся самі триматися подалі. Через шланг залийте в ємність воду — вона видавить зсередини залишки газу, які можуть вибухнути від іскри при різанні металу.

2. Наносимо розмітку. За центр (точку відліку) беремо з'єднувальний зварювальний шов. Сам балон в окружності досягає 96 см. Ділимо його на 4 рівні частини, кожна по 24 см.
Відмірявши від шва 24 см вправо проводимо крейдою поздовжню пряму лінію — це майбутня кордон розрізу.

Від з'єднувального шва вліво теж відміряємо 24 см і малюємо паралельний повздовжній відрізок. Відрахувавши за 3 см від верхнього і нижнього кругових зварювальних швів, ставимо крейдою зарубки. Відмірюючи від верхньої зарубки по 8 см, помічаємо крейдою місця розташування отворів під шампури. Якщо ви все зробили правильно, їх не має бути.
Від лінії з насічками вліво відміряємо 10 см і малюємо паралельну пряму — тут буде кришка.

3. Вирізаємо кришку. За допомогою болгарки ріжемо наповнений водою балон. Спочатку робимо розріз по лінії, що знаходиться в 10 см від відрізка з насічками. Завершивши цю операцію, приварюють петлі, як це показано на фото.
Тільки після цього завершуємо вирізання по периметру кришки.

Відкриваємо її і спускаємо воду, мангал своїми руками з газового балона наполовину готовий.

4. Робимо обмежувачі для кришки. Беремо два 40-х куточка і вирізаємо власники 3-сантиметрової ширини. Прикладаємо до корпусу мангала (див. фото) і приварюють.

Тепер, коли кришка буде відкриватися, вона не буде западати тому і завалювати конструкцію. У обмежувачів можете збільшити розмір кута, тоді кришка не буде сильно відкидатися назад, і вам не доведеться далеко тягнутися за нею.

5. Приварюємо ручку. Місцем її розташування ви можете вибрати кришку, але тоді постарайтеся підібрати ручку з теплоізоляційним матеріалом, інакше при приготуванні шашлику вона буде нагріватися, і ви можете обпектися.
Другий варіант ручки дозволить уникнути ненавмисного опіку. Досить приварити металевий прут товщиною 10 мм до кришки збоку.

6. Зрізаємо обода балона. Щоб було легше, можна зробити поперечний розріз.

7. Обробляємо краю отвору, щоб кришка не провалювалася всередину. З листа металу товщиною 1 мм вирізаємо довгі смужки (ширина 3 см), довжина яких повинна відповідати розміру сторін прямокутного отвору під кришку,

8. Оскільки у нас мангал для шашлику, робимо отвори, в які будуть вставлятися шампури. По оцінках, нанесеним раніше (зарубки, розставлені на 8-сантиметровому відстані), высверливаем отвори.

Розмітивши точно так само пластину, що знаходиться з протилежного боку від отворів, робимо в ній прорізи, куди будуть вставлятися шампури.

9. Відрізаємо і заварюємо верхнє отвір, де стояв кран.

10. Робимо прорізи, що забезпечують доступ кисню. Перевертаємо балон зварювальним швом вгору, відступаємо від шва 10 см в бік круглих отворів під шампури і малюємо подовжню лінію.

Від неї відміряємо ще 10 см і проводимо другу. З'єднуємо отримані дві лінії відрізками, розташувавши їх на відстані 5 см один від одного. Це будуть прорізи.

Такий же малюнок наносимо і з іншого боку, там теж будуть прорізи.

Прорізаємо щілини.

11. Закінчуючи робити мангал своїми руками, приварюємо їй ніжки. Їх можна виготовити з куточка або арматури.

Висоту вибирайте у відповідності зі своїм зростанням. Мангал своїми руками з газового балона готовий. Залишається його пофарбувати, надавши остаточний товарний вид і забезпечивши захист від корозії.
Чим пофарбувати саморобний мангал?

Мангал для шашлику можна покрити:
- жароміцної кремнійорганічної емаллю, яка здатна витримувати температури до 600 °С;

- порошкової термофарбою. Правда, цей спосіб захисту від корозії не застосуємо в домашніх умовах, оскільки вимагає випалу в печі з високою температурою.

Ще один метод антикорозійної обробки мангалу — оксидування. Він теж не простий у реалізації, але цілком здійснимо.


Готування на мангалі


Спочатку необхідно обробити корпус мангалу 5%-ної сірчаної кислотою, потім прокип'ятити у висококонцентрованій розчині господарського мила, а потім проварити протягом півтора годин у розчині їдкого натрію. Такий саморобний мангал довго не заіржавіє.

Поради щодо правильної смаження на мангалі


Яким би якісним не було антикорозійне покриття, не радимо відчувати його надійність, залишаючи мангал під снігом і дощем. Найкраще місце його установки — навіс. З настанням холодів конструкцію краще перенести в яке-небудь приміщення, наприклад, гараж або сарай.

І на закінчення декілька порад щодо правильної смаження на мангалі:

- розводячи в ньому вогонь, умовно розділіть внутрішню частину мангалу на дві зони. В одній, де більше жару, готуйте м'ясо, у другій, де температура нижча, — овочі та рибу;

- не варто часто перевертати шампури. Нормальної прожарювання можна домогтися, лише 2-3 рази перевернувши м'ясо. Вугілля повинні бути червоними з сірим нальотом попелу;

- не доводьте м'ясо до обвуглювання: чорний наліт — прямий шлях до ракових захворювань. Інша крайність — слабка просмаження — загрожує ризиком зараження гельмінтами;

- додайте продуктів аромату, кинувши на жар кілька гілочок фруктових дерев;

- готуючи шашлик в дощову погоду, навіть не думайте переносити саморобний мангал в приміщення. Погана тяга призведе до підвищення концентрації чадного газу.

Щоб уникнути пожежі ставте мангал для шашлику подалі від легкозаймистих предметів. Біля ніжок не повинно бути трави, гілок і дощок. Не поспішайте викидати попіл: вона здатна тліти протягом доби, а отже, може стати причиною загоряння.
20-02-2015, 19:01 309 0

Поділіться власною думкою