Як спланувати кухню: 5 правил від профі

Як спланувати кухню: 5 правил від профі Проектувати кухню самому непросте завдання. Але якщо скористатися досвідом професіоналів, можна скоротити час на роздуми.

Якщо ви не можете вирішити, в якому стилі повинна бути виконана ваша кухня, вибирайте нейтральну, що не перевантажену деталями. Мінімалізм - це кращий варіант.

Ми вважаємо, що будь-яка кухонна техніка повинна бути нейтральною по стилю. Ми архітектори за освітою і знаємо, що якщо будівля в історичному центрі немає змоги зробити в такому ж стилі, як навколишні будинки, значить, потрібно зробити його дзеркальним, щоб воно відображало оточення. Якщо це хмарочос, він відображає небо, і тоді його непомітно, або він відображає історичну забудову. Так і тут у нас: якщо кухня якась особлива, ми навряд чи зможемо підібрати схожу за стилем техніку. Тому вибираємо сучасну, мінімалістичну, як ця мікрохвильова піч - у неї гладкий фасад і немає ніяких кнопочок, тому вона залишається нейтральною по відношенню до дизайну кухні.



Кухня може бути невеликий за площею, але зручною, якщо правильно спланований робочий трикутник холодильник - мийка - плита. Це траєкторія, по якій рухається людина, що працює на кухні. Поруч з холодильником має бути простір на стільниці, щоб ми могли дістати щось з нього і поставити.

Далі йде мийка - ми дістали з холодильника фрукти, помили, поклали на тарілку. Після мийки знову стільниця, щоб ми могли готувати, далі плита. Як би ви не збудували кухню, повинні дотримуватися необхідні відстані між плитою і холодильником, стіною і плитою, мийкою і плитою і так далі. Наприклад, відступ плити (а також духовки і радіатора опалення) від холодильника потрібен тому, що плита нагрівається, виділяє тепло, а холодильник, відповідно, охолоджує, але при цьому сам виділяє тепло. Необхідно простір для повноцінної циркуляції повітря. Тоді холодильник не буде перегріватися і довше прослужить.

На кухні повинне бути мінімум три сценарії освітлення. Перший - загальне, скажімо, люстра. Другий - підсвічування робочої поверхні, тому що стоячи спиною до люстри ми загороджує світло. Обов'язково повинна бути підсвічування робочої поверхні і обіднього столу. Три - мінімум, але може бути і чотири, і п'ять. Зараз випускається багато різноманітних світлодіодних стрічок, які використовують для дизайнерського освітлення. Ми за світлодіодне підсвічування, тому що вона довговічна, не нагрівається, можна її розміщувати навіть за полками або за диваном, не боячись, що вона влаштує пожежа.

Контраст виникає, коли ви поєднуєте класику з сучасними речами. Це завжди дає цікавий результат. Але ми вважаємо, що не варто змішувати більше двох стилів, і пропорція між ними обов'язково повинна дотримуватися. Якщо ви, наприклад, хочете в сучасну кухню поставити гарний бабусин буфет, добре б до нього додати і бабусині стільці. У такому ж стилі. Головне - щоб предмет щось підтримувало, інакше він буде виглядати як чужорідний. Якщо пропорцію витримати неможливо, краще все-таки зробити кухню лаконічною, без надмірностей.


9-06-2017, 08:35 472 0

Поділіться власною думкою