Як побудувати літню кухню своїми руками?

Як побудувати літню кухню своїми руками? Для приємного і в той же час корисного проведення часу на ділянці, прилеглій до заміського будинку, необхідно наявність літньої кухні.

З її допомогою можна не тільки відпочити за межами будинку, але і реалізувати безліч кулінарних ідей як у колі сім'ї, так і з хорошими друзями. Але як побудувати літню кухню своїми руками? Розглянемо в цій статті.

Вибираємо тип будови


Перед тим як приступити до створення схеми будівництва, по якій доведеться підраховувати весь необхідний матеріал, треба визначитися, якою буде літня кухня: відкритою або закритою. Це залежить від сезонного використання будівлі подібного типу. Якщо така споруда зводиться на дачній ділянці, де власники планують бувати тільки влітку в такому випадку цілком достатньо кухні відкритого типу. Якщо ж мова йде про постійне проживання в заміському будинку, то краще всього побудувати літню кухню закритого типу.

Переваги і недоліки типів будівель


Будови відкритого типу мають такими перевагами:

- мінімальні витрати на облаштування та найкоротші терміни зведення;
- можливість установки мангалу всередині приміщення;
- більш комфортні умови приготування їжі на свіжому повітрі у спекотне час року.

До їхніх недоліків варто віднести такі фактори:

- можливість використання при комфортній температурі навколишнього середовища (як правило, це друга частина весни і літо);
- повна відсутність захисту від вітру, дощу, пилу, неприємних запахів і різних комах, таких як мухи і комарі;
- відсутність можливості залишати продукти на ніч, оскільки вони легко можуть стати здобиччю сусідських кішок або собак;
- по завершенні сезону буде потрібно прибрати всі меблі в дім, щоб вона не зіпсувалася від впливу різних опадів і температури повітря в холодну пору року.

Що ж стосується переваг будівель закритого типу до них можна віднести:

- максимальний захист від мух, комарів і від поганих погодних умов;
- можливість облаштування додаткового функціонального приміщення (наприклад, льохи або невеликий баньки);
- при створенні автономної системи індивідуального опалення у такій кухні можна жити в будь-який час року;
- у такій будові можна надовго залишати не тільки продукти, але і меблі.

Недоліки літньої кухні закритого типу такі:

- великі витрати на зведення та облаштування;
- будівництво характеризується наявністю складних етапів робіт;
- існує необхідність у складанні проекту і різних розрахунків для закупівлі достатньої кількості матеріалу і наступного його монтажу на призначене місце.

Добре обдумавши всі за і проти і прийнявши остаточне рішення щодо типу літньої кухні, можна приступати до наступного етапу робіт.


Вибір місця під будівництво літньої кухні


Рекомендації:

1) для більш легкого підведення комунікацій необхідно, щоб відстань від будинку до літньої кухні було невеликим;

2) поблизу будови неприпустимо наявність різних джерел неприємних запахів (ними можуть бути сміттєва яма, клітки з кроликами і т. д.);

3) у разі облаштування будови відкритого типу найбільш підходящим стане віддалене від дороги місце (це буде захистом від пилу і непотрібної уваги проходять повз людей).

Після вибору місця необхідно виконати креслення майбутньої будівлі і провести всі розрахунки.

Літня кухня відкритого типу


Найбільш простий варіант зведення такої кухні можна виконати аналогічно облаштування великої альтанки.

Для створення фундаменту слід виконати розмітку ділянки і зняти по всій його площі грунт на глибину близько 200 мм, одночасно виконуючи підведення труби водопостачання і відведення каналізації. Потім утворилося поглиблення заповнюють на всю висоту піском упереміш зі щебенем і утрамбовують їх з додаванням води (її можна принести у лійці або підвести за допомогою поливального шланга). На цьому етапі необхідно виконати в кутах майбутньої будови свердловини глибиною близько 500 мм для установки в них кутових стійок з подальшою їх фіксації під час заливки бетоном.

По периметру встановлюють опалубку з рівних дощок, фіксують їх за допомогою кілочків і виставляють горизонтально по рівню (в такому разі дошки можна буде використовувати в якості направляючих для заливки). Це сприятиме створення ідеально рівної поверхні майбутньої підлоги.

По всій площі відведеної для будівництва ділянки укладають арматуру, розташовуючи окремі її прути перпендикулярно один до іншого таким чином, щоб утворилися квадратні клітинки зі стороною близько 200 мм. Після цього їх зв'язують дротом з допомогою гачка і виконують заливку бетону, вирівнюючи його поверхню довгим правилом по верхніх краях опалубки. Безпосередньо перед початком бетонних робіт в свердловини необхідно встановити бічні стійки вертикально за рівнем і зафіксувати їх розпірками, попередньо покривши нижні кінці стійок шаром гідроізоляції. Це посприяє збільшенню їх терміну служби.

Повний час застигання бетону становить не менше трьох тижнів. Цей час можна використати для підготовки різних заготовок для облаштування каркаса.

Коли бетон надійно застигне, на кутові стійки прикріплюють верхню обв'язку, створюють нахил для односхилого даху, монтують обрешітку і укладають покрівельний матеріал, в якості якого може бути толь, полікарбонат і т. д.

Якщо є необхідність, можна виконати невеликі бортики з ОСБ плити, вологостійкої фанери та інших відповідних матеріалів.

На цьому будівництво відкритої літньої кухні вважається закінченим. Тепер можна сміливо приступати до встановлення плити, мийки, стола, стільців та іншої необхідної меблів.

Будівництво закритої літньої кухні


Якщо все ж таки прийнято рішення звести саме такий вигляд будови, тоді потрібно запастися терпінням. Для початку перегляньте в інтернеті вже існуючі проекти і підберіть найбільш підходящий варіант. Якщо визначених знань і умінь достатньо для виконання всіх етапів робіт, можна сміливо приступати до будівництва. В іншому випадку потрібно звернутися за консультацією до фахівців.

Запозичуючи ідеї з обраного проекту, складають докладний план будівництва. Враховують матеріал, з якого будуть зводитися стіни. Їм може бути цегла, різні блоки, дерев'яний або металевий каркас і т. д. (каркас потім потрібно обшити дошками).

Від матеріалу стін залежить вигляд фундаменту. Наприклад, для цегли або блоків знадобиться суцільний стрічковий, а для каркаса – достатньо буде фундаменту у вигляді монолітної бетонної плити, облаштування якого можна виконати, дотримуючись аналогічних рекомендацій, викладений при виконанні такого етапу робіт під час будівництва відкритої літньої кухні.

Розглянемо, наприклад, облаштування стрічкового фундаменту. Для початку по периметру майбутньої будови викопують траншею однакової глибини (приблизно 500-600 мм). Важливо, щоб стінки котловану були рівними. На дно утвореного поглиблення укладають пісок впереміш зі щебенем (товщина шару повинна становити приблизно 150 мм), поливають водою і утрамбовують. Після цього встановлюють опалубку з дощок, роблять каркас з арматури, встановлюють його по всьому периметру траншеї і заливають бетоном, накриваючи його плівкою по завершенні всіх робіт. Це посприяє захисту від передчасного випаровування вологи з фундаменту під час попадання на його поверхню прямих променів сонця.

По закінченні трьох тижнів необхідно зняти опалубку і виконати гідроізоляційні роботи, суть яких зводиться до покриття виступає над поверхнею грунту частини фундаменту складом розігрітого бітуму або укладанням поверх фундаменту декількох шарів руберойду. Це буде слугувати надійною перешкодою для піднімається з грунту вологи і стіни такого будови завжди будуть сухими, що посприяє їх більшого терміну служби.

Тепер потрібно облаштувати підлогу. Для цього по всій площі будівлі, обмеженою виступаючої з грунту частиною фундаменту, укладають рівномірний шар піску товщиною приблизно 15 см, утрамбовують його, покривають шаром щебеню, знову утрамбовують і заливають свіжим складом бетону.

Зведення стін можна виконати з цегли або блоків, але для цього знадобиться наявність досвіду. Більш простим виходом із ситуації стане зведення каркасу з бруса. Після облаштування його потрібно обшити дошками або іншим відповідним матеріалом.

Встановлення кутових стійок на бетонний фундамент можна виконати за допомогою металевих кутників відповідних розмірів, дотримуючись такої послідовності робіт:

1) в куточках просвердлюють достатню кількість отворів відповідного діаметра;
2) встановлюють кутові стійки на призначене для них місце;
3) відзначають на бетоні за допомогою олівця розташування отворів кожного куточка;
4) висвердлюють отвори в бетоні;
5) встановлюють в них анкерні болти;
6) на них надягають куточки і надійно прикручують гайками до бетону;
7) до куточків стійки фіксують за допомогою саморізів по дереву.

Аналогічно виконують установку проміжних стійок. На цьому етапі необхідно передбачити місце розташування отворів для вікон і дверей.

Для того щоб обшити кухню зовні, можна використовувати дошки, товщиною 30 мм В прорізи між стійками укладають утеплювач, в якості якого може служити мінеральна вата. Внутрішню поверхню стін облаштовують за допомогою гіпсокартону або вагонки.

Для облаштування даху найкраще вибрати двосхилий конструкцію. Знадобиться створити креслення, виконати підрахунок необхідної кількості матеріалу для кроквяної системи, облаштувати обрешітку і покрити її шифером чи іншим відповідним матеріалом.

Після цього приступають до встановлення дверей, вікон та облаштування внутрішньої обробки приміщення.

Як видно, побудувати просту літню кухню своїми руками нескладно і цілком під силу будь-якому чоловікові. Головне – це якісне і послідовне виконання кожного з етапів робіт.
24-04-2017, 14:31 109 0

Поділіться власною думкою