Як очистити воду в колодязі своїми руками

Як очистити воду в колодязі своїми руками Дуже часто після часу колодязь засмічується, надходження води стає утрудненим, а сам смак і запах може стати неприємним. Щоб виправити становище, необхідно почистити свердловину. Про те, які причини забруднення води, як почистити колодязь і правильно обробити механічні пошкодження свердловини, які інструменти необхідні і основний алгоритм роботи, ви дізнаєтеся у статті.


Як чистити воду в колодязі своїми руками


З часом будь-колодязь з чистою і приємною на смак водою засмічується мулом або піском. Щоб виправити цю ситуацію, необхідно знати, як очистити воду в колодязі своїми руками. Зрозуміти, що необхідно зробити дану процедуру, не складно. Такі показники вказують на необхідність чистки шахти свердловини:

- вода каламутніє і змінює смакові якості, стаючи неприємною;
- з'являється неприємний запах з колодязя або з набраної ємності з водою;
- на поверхні води помітна плівка;
- рівень води падає і стає нормальним після дощу.

Якщо ви помітили кілька варіантів або все відразу-потрібно чистити колодязь не відкладаючи! Забруднена вода - це пряма загроза здоров'ю. Знайти майстра не завжди виходить, в такому випадку зайнятися очищенням колодязя слід самостійно. Як почистити колодязь на дачі або присадибній ділянці розказано не мало.

Очищення води в колодязі


Існують три види забруднень, з якими можна впоратися самостійно:
  • механічні забруднення;
  • біологічні забруднення;
  • наявність мікроорганізмів і водоростей у воді.

Механічні забруднення виникають внаслідок порушення цілісності стінок колодязя, розгерметизації швів, попадання забруднення через люк колодязя. Зрозуміти, що вода забруднена механічним способом, можна зрозуміти візуально.

Ознаками біологічного забруднення є неприємний запах, схожий на каналізаційний.

Помутніння води, покриття стінок слизьким нальотом, вказують на наявність у воді мікроорганізмів.

Для того, щоб почати чистку колодязя, слід відповідально і ретельно підійти до процесу підготовки. Існує ряд правил, дотримання яких обов'язково і неухильно:

обов'язковий страхувальний трос, незалежно від глибини колодязя;
заборонено працювати без напарника;
необхідно проконтролювати відсутність в шахті колодязя шкідливих газів (запаленим сірником);
перевірити якість сходів, мотузок, канатів.

Для проведення чищення необхідно підготувати інструменти і продумати план роботи. Для процедури необхідні:

- мотузкові сходи;
- «гойдалки» - міцна дошка з мотузкою;
- відра;
- щітка по металу і губки ( для чищення стінок);
- стропи;
- механізми для блокування та спуску;
- лебідка;
- засіб для дезінфекції;
- розчин для ремонту механічних пошкоджень стінок.

Очищення колодязя може здійснюватися наступними способами:
  1. механічний;
  2. біологічний;
  3. профілактичний.

Способи очищення води в колодязі


Автоматична очистка проводиться ранньою навесні або наприкінці літа, під час мінімального рівня підземних вод. Перед початком процедури слід видалити воду з криниці, з цим впораються дренажні насоси. Сміття, іл необхідно видаляти вручну. Для цього один працівник збирає іл у відра, другий за допомогою спеціального пристрою дістає зайві компоненти вгору. Якщо в наявності механічні пошкодження корпусу колодязя, слід замазати тріщини заздалегідь приготовленим розчином з суміші цементу і піску.

При наявності на дні колодязя джерел з чистою водою, передбачається втручання плавуна. Для вирішення проблеми готують спеціальний щит і донний фільтр.

Біологічне очищення слід за закінченням етапу механічного чищення. Кільця з бетону дезінфікують розчином хлору за допомогою розпилювача або спеціальними мочалками, вичікують близько трьох годин і ретельно змивають водою. Заповнена водою свердловина ще не придатна до використання. Слідом за першим етапом приступають до наступного етапу біологічної очистки. Для знезараження води, виливають літр спеціально приготовленої хлорного вапна.

Через добу знову відкачують воду. Чекають його природного наповнення і проводять аналіз води. Якщо присутній запах хлору, відкачування води повторюють кілька разів. Як правило, біологічна очистка ефективна і вбиває шкідливі організми. Для очищення свердловин категорично заборонено використання миючих засобів, порошку, агресивних хімічних речовин.

Навіть при тому, що зовні вода виглядає дуже чистою, вона може бути небезпечною для пиття. Для того, щоб упевнитися в якості води, слід віднести рідину на аналіз в санітарну епідеміологічну службу.

Профілактична чистка колодязя необхідна для будь свердловини, навіть за відсутності видимих проблем. Перманганат калію допоможе підтримати «здоров'я» колодязя. Двадцять грам речовини розчиняють у відрі води і виливають у колодязь. Через кілька годин знезаражену воду викачують. Після заповнення колодязя вода готова до використання. Проводити профілактику рекомендується двічі на рік - після паводку і перед зимовим сезоном.

Якість води в колодязі


Рівень води в свердловині залежить від приток підземних вод. У ґрунтах, де переважає піщаник, приплив води досить великий, а в грунті, де переважає глина або на суглинних ділянках - маленький. Приплив води дуже важливий. Якість води в свердловинах визначається двома параметрами:

змістом кишкових паличок на літр води;
концентрацією вирослих колоній в нерозбавленою воді.


Якість споживаної води для пиття встановлено офіційними стандартами якості і визначається наступними показниками:

  • каламутність;
  • кольоровість;
  • запах;
  • смакові якості;
  • реакція після освітлення;
  • загальна жорсткість;
  • сульфати;
  • хлориди;
  • сухий залишок;
  • мідь;
  • марганець;
  • залізо;
  • фтор;
  • залишковий алюміній;
  • гексаметофосфат;
  • триполіфосфат;
  • поліакриламід;
  • берилій;
  • молібден;
  • миш'як;
  • свинець;
  • радій;
  • нітрати;
  • загальна кількість бактерій.

До технічної воді особливих єдиних норм немає, вимоги до якості індивідуальні.

Фізичні властивості води, на які звертається пильну увагу:

колір - залежить від механічних домішок ґрунту;
смак - оцінюється в балах по таблиці, залежить від домінуючого хімічного елемента;
запах - в ідеалі запах відсутній;
щільність - залежить від співвідношення маси води до її об'єму;
в'язкість;
прозорість - залежить від кількості розчинених у воді органічних речовин, домішок, мінералів;
температура – залежить від тектонічних і літологічних особливостей;
стисливість;
електропровідність;
радіоактивність - залежить від наявності і кількості в ній радону і радію.

Для аналізу використовують тару, не менше двох літрів, пляшка повинна бути чистою, з під мінеральної води. Тара з під напоїв може змінити показання. Основні правила такі:

наповнювати пляшку для забору води слід до країв, повітря не повинен залишитися;
віддати воду для аналізу слід протягом нетривалого часу, не більше двох годин;
вода повинна бути доставлена в темному пакеті.
1-04-2017, 09:13 188 0

Поділіться власною думкою