Виготовлення коптильні холодного копчення своїми руками

Виготовлення коптильні холодного копчення своїми руками Перед тим як приступати до будівельних робіт слід уважно обдумати місце розташування коптильні, так як вона не повинна знаходитися поблизу легкозаймистих предметів. Врахуйте те, що довжина димовідвідної труби близько 2,5 м, а запах копчення сподобається не всім сусідам.

Для споруди димоходу потрібно вирити траншею, довжина якої досягає 2,5 м, ширина - близько 50 см, а глибина - 35 см. По бічних стінках траншеї потрібно укласти цегла, його фіксація здійснюється за допомогою глиняно-піщаного розчину, в співвідношенні три до одного. Верхня частина димоходу закривається за допомогою сталевого листа або розчину з азбестового цементу.

Коли димар встановлено, приступайте до спорудження камери, в якій будуть розташовуватися продукти. Це буде приміщення, площею до одного квадратного метра і висотою близько двох метрів. Щоб зовнішній вигляд камери був привабливим, рекомендується при її облаштуванні використовувати червона цегла. Більш простий варіант припускає споруду камери для продуктів із звичайної сталевий бочки. Щоб дим в камері поширювався рівномірно, вхідна част димаря повинна бути в камері мінімум на двадцять сантиметрів, а місце з'єднання димоходу з камерою обробляється глиняним розчином.

Верхня ділянка камери призначений для розташування у ньому продуктів, тому необхідно в ньому обладнати гаки, на яких буде висіти м'ясо або риба. Трохи нижче будуть розташовуватися зацепные пристосування, з допомогою яких відбувається натягування мішковини, змоченою водою. Вона перешкоджає попаданню попелу або шматочків дров на продукцію. Щоб відрегулювати силу диму, в коптильні такого типу застосовують спеціальну кришку, яка піднімається вгору.

Коли камера копчення готова, приступайте до спорудження топки. Для її облаштування візьміть листовий метал, товщина якого мінімум три міліметри. Стандартний розмір топки становить:

довжина - сорок сантиметрів;
ширина - тридцять п'ять сантиметрів;
висота - тридцять сантиметрів.

Одна її сторона обладнана дверцями і отвором, діаметр якого становить 25 см. Основна функція отвори - забезпечення коптильні тягою. З другої сторони слід обладнати отвір, який з'єднує топку з димоходом.

Рекомендації з приготування домашніх копченостей


На випробувальному етапі краще запастися мінімальною кількістю продукції, щоб визначити точний час копчення, кількість дров, необхідних для завершення повного циклу копчення і приготування їжі.

Коли досвід по роботі з саморобною коптильнею вже присутня, починайте сміливо експериментувати з копченням різних сортів м'яса або риби.

Для копчення великих окостів або шматків м'яса знадобиться щонайменше три доби, при температурі диму до 25 градусів. Після завершення процесу копчення, вироби поміщають на два тижні в прохолодне місце, і лише після цього використовують за призначенням.

В якості палива підійдуть дрібні гілочки від дуба, вишні, сливи, яблуні та інших фруктових дерев. Для посилення ефекту копчення, тирсу, перед розміщенням в коптильні слід замочити на 10 хвилин у холодній воді.

Для обв'язки м'яса або риби слід використовувати міцну мотузку або шпагат. Для цих цілей не підійде звичайна ганчірка або плівка, оскільки можливий ризик або перегорання, і продукція впаде в бруд.

Якщо планується коптити грудинку або корейку, процес їх перев'язування включає подовжню і поперечну фіксацію шпагатом. На верхній частині робиться невелика петля, і м'ясо зачіпляється на гачок. Щоб запобігти забруднення окосту, його слід обмотати за допомогою марлі.
18-08-2016, 14:48 164 0

Поділіться власною думкою