Виробництво продукції холодного копчення: основні етапи процесу

Виробництво продукції холодного копчення: основні етапи процесу Процес виготовлення продукції холодного копчення починається з розташування продуктів в камері їх копчення. Для цього їх розвішують або встановлюють на спеціальні решітки.

В камері топки розпалюється вогонь, який поставляє холодний дим в камеру з продуктами. Даний процес триває від двох днів до п'яти шести днів, все залежить від розміру продукції і їх кількості. Весь період копчення в камері топки повинна бути рівномірна температура. Вона ні в якому разі не повинна згасати або сильно розпалятися. Тому одній людині важко встежити за цим процесом.

Так як процес холодного копчення дуже трудомісткий, продукція виготовлена вручну коштує дуже дорого.



М'ясні або рибні вироби, що виготовляються на виробництві, коштують дешевше, із-за того, що в процесі їх копчення використовуються такі речовини як рідкий дим або добавки. Вони насичують продукцію ароматом диму, але тим самим погіршують її якість.

Щоб спорудити коптильню холодного копчення слід дуже добре попрацювати, але результат порадує всіх.

Перед тим як приступати до холодного копчення, потренуйтеся на альтернативному варіанті полугорячего копчення. Він займає середню позицію між холодним та гарячим копченням. Даний процес практично не відрізняється від холодного копчення, але температура диму становить близько п'ятдесяти градусів. Тому довжина димаря повинна бути майже в два рази менше, і процес соління продукції займає не більше 24 годин. Процес копчення складає від 10 до 26 годин. Для обладнання коптильної камери знадобиться звичайна піч, схожа з буржуйкою, або широкий короб, але обов'язково без кришки. Продукція розташовується в області, в якій дим входить з труби. Даний вид копчення більш популярний, хоча єдиним його недоліком виступає невеликий термін зберігання продуктів, який становить не більше 10 днів.

Покрокова інструкція по виготовленню коптильні холодного копчення своїми руками
Існує безліч варіантів виготовлення коптильні холодного копчення в домашніх умовах. Пропонуємо вашій увазі спрощений варіант спорудження даного пристрою.

Для цього потрібно придбати два метри поліетиленової плівки самого щільного якості. Одну сторону плівки потрібно зашити таким чином, щоб вийшла конструкція у вигляді мішка.

Щоб зробити коптильню знадобиться небагато місця, достатньо буде півтора метра квадратних площі. Кутові частини майданчика обладнують високими кілками, довжина яких становить до двох метрів. Вони з'єднуються між собою за допомогою поперечки. У цьому процесі потрібно стежити за потужністю і стійкістю конструкції. Вийде конструкція з чотирьох колів і чотирьох поперечок, що нагадує прямокутний паралелепіпед.

З допомогою металевих прутів з'єднайте поруч розташовані кілки між собою у чотирьох місцях, починаючи з верху і до низу.

Попередньо підготовлена продукція у вигляді невеликих шматочків м'яса або риби, розміщується на прутах. Слідкуйте за тим, щоб шматочки між собою не торкалися. До середньої частини конструкції слід натягнути, заздалегідь підготовлений мішок з поліетиленової плівки. Висипте на ділянку під плівкою гарячі вугілля і посипте їх зверху зеленою травою.

Тепер опустіть плівку повністю і закріпіть за допомогою каменів або інших пристосувань, таким чином, щоб конструкція стала герметичною. Для отримання більш густого диму, періодично ще кілька разів додайте свіжу траву. Після закінчення трьох годин зніміть мішок і залиште рибу для повного провітрювання. Якщо шматки досить великі, повторіть процедуру ще раз, але через добу.


18-08-2016, 14:46 283 0

Поділіться власною думкою