Пристрій для заточування ножів для рубанка

Пристрій для заточування ножів для рубанка Основними ознаками того, що рубанок потребує заточування є неякісне виконання ним своїх функцій: підвищення часу для обробки дерева, неякісна обробка і т. д.

Якщо досвід по заточенню рубанка у вас відсутній, то краще довірити цей процес професіоналам. Так як неправильно заточений інструмент не здатний забезпечити належної обробки матеріалу. Крім того, існує ризик отримання травми в процесі заточування.

Заточка рубанка - дуже складний процес, особливо якщо піддається заточуванні електричний рубанок. Цей інструмент відрізняється наявністю різних про формою і розміром лез. Так, з допомогою прямих лез здійснюється вибірка чверті, більш закруглені ножі дозволяють провести обробку великої площі заготовки.

Леза піддаються заточенню лише в тому випадку, якщо матеріал для їх виготовлення - інструментальна сталь. В іншому випадку, їх слід замінити на нові.

Якісна заточка лез рубанка характеризується тим, що згодом інструмент рівномірно знімає стружку з поверхні. Для того, щоб заточити рубанок ручного типу, буде потрібно наявність:

наждаку;
шліфувальних каменів.

Дані пристосування для заточування ножів рубанка є загальнодоступними, проте, без навиків роботи з ними, заточити рубанок якісно, досить складно. Процес заточування завершується доведенням, тобто налаштуванням леза таким чином, щоб воно знімало стружку рівномірно.

Якщо рубанок використовується для роботи з деревом підвищеної твердості або з деталями на яких є велика кількість сучків, то швидкість його затуплення збільшується.

Для того, щоб виконати заточування леза рубанка, особливо при наявності великої кількості зубців, краще всього використовувати наждачний круг великого діаметру. Так як в процесі заточування ножі трохи вигинаються, стають увігнутими, коло більшого діаметру, запобігає даний процес. Однак, у підсумку все одно необхідно вирівняти фаску, щоб домогтися її ідеальної рівності.

Краще вибирати наждаки, що мають два кола з дрібними і крупними зернами. Таким чином, вдасться виконати ідеальну підгонку ножів рубанка. Кут заточування рубанка також особливо важливий, так як від нього залежить якість затачиваемой поверхні.

Ніж не повинен сильно притискатися до кола в процесі заточування, так як метал буде зніматися занадто товстим шаром. Крім того, бажано в процесі заточування охолоджувати лезо в холодній воді, так як існує ризик його деформації в процесі нагріву.

Після того, як лезо обробили з допомогою наждачного круга, його обробляють за допомогою дрібнозернистого бруска і полірувальної пасти. Даний процес займає багато часу і вимагає великих зусиль, для того, щоб леза дуже не затуплялись, краще виконувати їх періодичну заточку.

Якщо періодично лезо не подправляется, і не заточується, то якість оброблюваних деталей знижується, ножі сточуються і потребують заміни. Кут заточування ножа рубанка становить від двадцяти п'яти до сорока п'яти градусів. Точне значення кута заточування визначає твердість матеріалу, з якого виконано лезо. Для того, щоб перевірити кут заточування леза слід використовувати самостійно виготовлений шаблон.
30-07-2016, 14:41 247 0

Поділіться власною думкою